Täckningsgradsanalys
Frakturregistret har i samarbete med Socialstyrelsen utarbetat en algoritm för att kunna göra täckningsradsberäkningar. En vetenskaplig publikation om detta arbete exemplifierat med överarmsfrakturer publicerades 2021 och kan läsas under fliken Forskning/Vetenskapliga publikationer Completeness in the Swedish Fracture Register and the Swedish National Patient Register: An Assessment of Humeral Fracture Registrations Bergdahl C, Nilsson F, Wennergren D, Ekholm C, Möller M. Clinical Epidemiology, 2021.
Sedan 2017 har Frakturregistrets registreringar jämförts med Patientregistret hos Socialstyrelsen. I det första skedet analyserades höftfrakturer, handledsfrakturer, fotledsfrakturer och överarmfrakturer. Täckningsgradsanalyser finns tillgängliga för åren 2017-2022 för samtliga frakturtyper hos vuxna förutom kotfrakturer samt de långa rörbenens frakturer hos barn.
Det som analyserats är bedömning av graden av completeness av frakturer med icd-10 diagnosnummer, det vill säga i hur hög grad frakturerna på en enhet registrerats i relation till det antal som finns i PAR. I tidigare studier har vi sett stora svårigheter att i PAR finna det korrekta antalet frakturer.
De siffror som redovisas gäller för kliniker som registrerat i Frakturregistret under minst ett helt år före analysen. Siffrorna för matchning betyder att enbart frakturer som förekommer i såväl SFR som i PAR utgör en träff och räknas som matchande. Några procent av frakturerna upp till tiotals procent saknas i PAR och om dessa finns i SFR så räknas de alltså som icke matchande och drar ner resultatet ytterligare.
Det finns gott om exempel på kliniker som har en väl fungerande registrering i akutskedet och en väl utarbetad sökalgoritm som ger möjlighet till efterregistreringar. Trots detta kan matchningssiffrorna ligga kring 70% vilket både kan förvåna och leda till frustration. Trots algoritmernas ofullkomlighet är det glädjande att se att det är klinker som når upp till över 90-procentig registreringsgrad vid analys av matchning mot PAR. Då är klinikens egna siffror för fullständighet i vissa fall över 95% och i enstaka fall nås 100%. Vid analys av 2022 års registreringar noterades bl a att för höft- och lårbensfrakturer hade 35 klinker en täckningsgrad på över 90% varav 10 nådde över 90%.
Originalfilerna från Socialstyrelsens registerservice finns tillgängliga till höger och även filer där enbart de frakturbehandlande klinikerna finns med för ökad läsbarhet. Vi har från frakturregistrets sida färgmarkerat hur väl man uppfyllt olika nivåer av completeness. En målnivå för frakturer där sgs alla opereras (ex höftfrakturer) kan vara 95% och för frakturer där enbart en andel opereras kan målnivån vara 85% utifrån faktiska resultat som uppnåtts under de senaste åren. Täckningsgradsanalyserna färdigställs ca ett halvår efter föregående årsslut pga fördröjning av inrapportering till PAR.
Om registret