Om Frakturregistret – För beslutsfattare
Behovet av ett svenskt frakturregister i form av ett nationellt kvalitetsregister har bedömts som stort. Tillskapandet av detta register har genererat värdefull information kring frakturbehandlingens resultat, eventuella skillnader över landet, mellan kön och mellan åldersgrupper. Inom ett område där stora medicinska jämförande studier är svåra att genomföra beräknas registerdata kunna ge stor mängd värdefull information på kort tid. Data publiceras fortlöpande i form av nyhetsbrev, halvårsrapporter, årsrapporter och framförallt som vetenskapliga publikationer.
Under en uppbyggnadsfas mellan 2011-2016 gick Svenska Frakturregistret från idé till etablerat nationellt kvalitetsregister. Årligen görs nu över 100 000 nya frakturregistreringar. Frakturregistret är unikt i världen genom att registrera såväl kirurgisk som icke-kirurgisk behandling av frakturer. Frakturerna klassificeras av läkare och ett halvdussin publicerade valideringsstudier har visat på en fungerande klassifikation. Data för 700 000 frakturer har (2022) samlats och används till forskning och lokalt förbättringsarbete. Täckningsgraden för registrering av möjliga frakturer ligger mellan 70 och 95% hos flertalet kliniker vid jämförelse med Patientregistret (PAR). Samtliga av landets ortopedkliniker har sedan 2021 påbörjat registrering.
Patientrapporterat utfall inhämtas rutinmässigt från samtliga patienter som önskar medverka. En helt digital lösning för inhämtning av data introducerades under 2019. Det finns över 100 000 kompletta patientrapporterade utfall efter fraktur med data skattade såväl före frakturen som efter ett år.
Om registret