Om Frakturregistrets statistik
I Frakturregistret är en av hörnstolparna att alla användare ska ha tillgång till omfattande möjligheter att ta fram statistik. Det är användarna som registrerar data och som också har fri tillgång till all data för den egna enheten/kliniken och även i stor utsträckning data med jämförelser med alla andra registrerande enheter. Denna statistikutsökning ska vara enkel att göra och locka till användning i klinikens arbete med kvalitetsförbättring av vården.
Statistik kan sökas fram i en lång rad förberedda moduler. Dessa är i detalj definierade och ingående validerade för att visa det som sägs i rubriker till de olika typdiagrammen. En rad statistikfunktioner som spridningsmått med mera finns inbyggda där det är relevant. Datamängden uppdateras varje dygn och den statistik som tas fram är alltså maximalt ett dygn gammal.
Målet med all insamlad data är att den så småningom ska bli publikt tillgänglig för alla. Tolkningen av vad statistik betyder för exempelvis en intresserad patient eller en beslutsfattare är dock ett ofta snårigt, svårt och omfattande arbete. I en första fas har sex utdatamoduler gjorts tillgängliga 2023 för alla.
För den inloggade användaren kan data tas fram i form av personnummerinnehållande listor för den egna enheten. Där kan registret nyttjas till att söka fram patientgrupper utifrån de i Frakturregistret tillgängliga variablerna. Statistik på aggregerad nivå utan personnummerkoppling kan sökas fram i de ovan nämnda modulerna för all typ av statistik på den egna enheten. I flertalet moduler fås även jämförelsedata från övriga enheter i landet liksom Frakturregistrets riksgenomsnitt. Det finns en funktion som gör att småtal inte visas för att undvika risken för att någon enskild individ skulle kunna identifieras. Därför avrundas frekvenser till hela tiotal och andelar till hela procent. Alla frekvenser där nämnaren/totalen är 15 eller lägre kommer att visas som 0. Alla andelar där täljaren/undergruppen är 5 eller lägre kommer att visas som 0.
Statistik