Frakturregistret – syfte och funktionssätt
Olof Wolf, Överläkare och docent på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, är ny registerhållare för Frakturregistret sedan 10 januari 2024. Här svarar han på frågor om registret, dess nytta för användarna, utvecklingsplaner och framtida utmaningar.
2024-01-24
Tycker du att Frakturregistret fungerar som det var tänkt?
Frakturregistret startades 2011 med syfte att förbättra frakturvården för patienterna genom att registrera frakturer och frakturbehandling. Med den ökade anslutningsgraden från 2015 och full nationell anslutning sedan 2021 så har också mängden med rapporter och publikationer med utfall som reoperationer, mortalitet och patientrapporterade utfall ökat dramatiskt från Sverige. Registret har också kunnat visa på den stora skillnad i behandlingsmetoder som föreligger inom landet vid t.ex höftfrakturer och att det kommande uppdaterade nationella vårdprogrammet behövs. Mängden data som 900 000 registrerade frakturer innebär har idag resulterat i 65 vetenskapliga publikationer som kan hittas i publikationslistan under forskningsfliken. Fortfarande är Frakturregistret det enda fungerande nationella frakturregistret i världen och röner mer och mer internationell uppmärksamhet.
Hur ser anslutningsgrad och täckningsgrad ut efter 10 år?
Frakturvården är omfattande och därför extra viktig att studera. Registreringen är tänkt att ske i direkt anslutning till given behandling. Detta innebär att en stressig miljö som akutmottagningen kan kännas för tidspressad för att registrering kan ske. Vi menar dock att man med fördel kan lägga en till två minuter på registrering i detta skede för att man på så sätt också kan få en del hjälp och tips för att ge en korrekt behandling av just den frakturen. Man kan då också finna de patienter som på ens egen klinik kan ingå i frakturregisterbaserade kliniska studier.
För närvarande registreras en ny fraktur var femte minut vilket gör att datamängden ökar med över 100 000 nya frakturer årligen. I början av 2024 har totalt 900 000 registrerade frakturer passerats. Den kompletta nationella anslutningen av ortopedkliniker är glädjande och vi ser med de årliga täckningsgradsanalyserna (se fliken Om registret/Täckningsgradsanalys) att många kliniker gör ett utomordentligt arbete med hög registreringsgrad som också ofta sker i direkt anslutning till skada eller utförd behandling. Där redovisas hur många frakturer som registreras av de möjliga och dessa siffror stiger för varje år och når för t ex höftfrakturer hos många kliniker över 90%.
Har användarna någon direkt nytta av att registrera frakturer?
Jag kan med säkerhet säga att Sveriges ortopeder aldrig varit mer uppdaterade på frakturklassifikationer och att detta ger upphov till både ett ökat intresse för frakturers utseende, men också en del frustration över att det i vissa klassifikationer saknas relevanta uppgifter om felställning och luxation. Detta har vi viss mån försökt lösa med enstaka följdfrågor vid registrering. I samband med registrering erbjuder Frakturregistret en direkt koppling till Nationella Vårdprogrammet för distal radiusfraktur, men också ett Kunskapsstöd för fotledsfrakturer. Vi kommer på samma sätt bygga in en koppling till det nya Nationella Vårdprogrammet för höftfraktur. Användarna kan också i realtid ta ut data för den egna kliniken avseende behandlingsval, tid till operation, andel opererade höftfraktur inom 24/36 timmar från diagnos, dvs röntgen etc. Data visualiseras genom grafer som kan sparas för presentationer. Statistikmodulen som delvis ligger öppen för alla, och delvis ger mer data för inloggade användare, inbjuder till utforskning av metodval, operatörskompetens och antal frakturer för olika tidsperioder.
Hur går det för de registerbaserade studierna i Frakturregistret?
Frakturregistrets plattform har visat sig väl lämpad för att använda till randomisering och inklusion av patienter med fraktur till randomiserade studier. Stora som små sjukhus deltar aktivt i de olika studierna och mera information finns under Forskningsfliken.
Dualitystudien som undersöker om en dubbelcup kan minska frekvensen luxationer efter helprotes pga höftfraktur kommer att inkludera sin sista patient under våren 2024. Uppföljning av resultatet görs ett år senare. Hipstherstudien som studerar reoperationer och mortalitet efter odislocerad collumfraktur ser ut att inkludera färdigt under 2025. SunBurst som undersöker behandling vid thorakolumbal burstfrakturer har inkluderat drygt hälften av patienterna. Den klusterrandomiserade Daicystudien som analyserar revisionscements påverkan på infektionsfrekvens efter halvprotes har kommit halvvägs och de 15 enheterna byter nu cementtyp under kommande 2 år.
Vilka utvecklingsplaner finns för Frakturregistret?
Det har under ett par år arbetats för att möjliggöra registrering av implantat, dvs spikar, plattor och skruvar. Under 2024 kommer ett pilotprojekt starta i Mölndal och Umeå. Tanken är att man i samband med operation scannar streckkoder för de implantat som använts och att detta kopplas till den frakturoperation som registrerats. Efterhand kommer fler kliniker att anslutas.
Andra utvecklingsplaner är uppdaterade klassifikationsbilder med bättre informationstext, uthopp till nya nationella vårdprogram, en samkörning med Ledprotesregistret avseende frakturer runt knät och senare åtgärd eller reoperation relaterat till knäprotes.
Vidare pågår ett projekt för direktöverföring av data från DEXA-maskiner till Frakturregistret för att utöka kunskapen om kopplingen mellan osteoporos och frakturtyper. Redan idag kan användare ladda ner en lista på patienter som ådragit sig en fraktur som kan ha relation till osteoporos (Se Verktyg för registrerare/hämta patientlista). Denna lista används på många enheter för att erbjuda en bentäthetsmätning.
Vilka framtida utmaningar finns för Frakturregistret?
Det allra viktigaste är att professionen känner att data kommer till användning och att registreringen erbjuder ett mervärde för användaren.
Den naturliga utmaningen är såklart att öka registreringsgraden avseende fler frakturer och att bibehålla samtliga kliniker som aktiva. Vi behöver också framöver fundera på om vissa uppgifter kan automatöverföras men för detta behöver såklart journaluppgifter innehålla de variabler vi samlar in. Den stora vinsten med registrering i Frakturregistret är klassifikationen av frakturerna och att inte bara samla in ICD-koder.
Om registret