Om Frakturregistret – för vårdprofessionen
I Frakturregistret registrerar läkare uppgifter om patientens fraktur. Registrering görs av patientdata, skadetidpunkt, skadetyp och skademekanism. En eller flera frakturer registreras med ICD-10 klassifikation, AO-klassifikation av frakturtyp och uppgift om öppen eller sluten fraktur. Behandlingstyp liksom ändring av behandling registreras. Ny icke planerad behandling kommer att användas som mått på komplikationer som till exempel infektion, utebliven läkning, felläkning etc. Såväl kirurgiskt som icke-kirurgiskt behandlade frakturer registreras.
Patientrapporterat utfall registreras i form av EQ5D och SMFA med skattning av funktion just före skadetillfället och efter 1 år. Utfallsmåtten är validerade och avspeglar såväl allmän hälsa som funktion i dagligt liv och specifikt funktion i övre- och nedre extremitet. Patientrapporterat utfall inhämtas rutinmässigt från samtliga patienter som önskar medverka. En helt digital lösning för inhämtning av data planeras under 2019. Det finns för närvarande (2018) cirka 70 000 kompletta patientrapporterade utfall efter fraktur med data skattade såväl före frakturen som efter ett år.
Inrapporterade data är tillgängliga som statistik i realtid på respektive enhet. Enskild användare kan se sin enhets och registrets totala datautfall och själv kombinera ihop variabler för utsökning. Man kan också göra en jämförelse med annan vald klinik i registret. Dessa data kan användas för verksamhetsplanering eller för olika utvecklingsprojekt på kliniken.
Under en uppbyggnadsfas av fem år från 2012 har Svenska Frakturregistret gått från idé till etablerat nationellt kvalitetsregister. Årligen görs cirka 75 000 nya frakturregistreringar. Frakturregistret är unikt i världen genom att registrera såväl kirurgisk som icke-kirurgisk behandling av frakturer. Ett flertal publicerade valideringsstudier har visat på en fungerande klassifikation. Data för över 300 000 frakturer har (2018) samlats och används till forskning och lokalt förbättringsarbete. Täckningsgraden för registrering av möjliga frakturer ligger mellan 70 och 95% hos flertalet kliniker vid jämförelse med Patientregistret (PAR). Drygt 80% av landets ortopedkliniker har påbörjat registrering. Hos cirka 70% görs en kontinuerlig frakturregistrering.
Stöd för användare